8 Oorzaken van veel haarverlies

HAARVERLIES | 8 OORZAKE VAN VEEL UITVALLENDE LOSSE HAREN

 

Haarverlies is normaal, maar in sommige gevallen is het verstandig om even extra goed op te letten.

Heb je dagelijks last van veel losse haren? En kijk je regelmatig naar je overvolle borstel met de vraag: hoeveel haren verlies ik per dag? Nou, dat is behoorlijk wat! Allereerst: iedereen heeft last van haaruitval en dat is heel normaal. Al helemaal als je je bedenkt hoeveel haren je op je hoofd hebt: dat zijn er namelijk rond de honderdduizend.

Benieuwd hoeveel haar je per dag verliest? Normaal verlies je er zo’n 50 tot 120 per dag, aldus Thuisarts.nl. Heb je het idee dat er bij jou meer haarverlies plaatsvindt? Naast natuurlijk haaruitval kunnen er óók andere oorzaken zijn waardoor je in de verhouding meer haren kwijtraakt.

Veel losse haren: dit zijn de oorzaken!

DE PIL

Een anticonceptiemiddel, zoals de pil, kán bijdragen aan veel losse haren – afhankelijk van het soort anticonceptie en jouw unieke reactie erop. Dat komt doordat de pil hormonen bevat. Hormonale schommelingen zijn een van de vele dingen die ervoor kunnen zorgen dat je haar (tijdelijk) uitvalt, zoals legt de Haarstichting uit.

STRENG DIEET

Je kunt ook meer haren verliezen dan normaal doordat je een streng dieet volgt. Dat zegt onder meer tricholoog (dermatoloog gespecialiseerd in haarziekten- en afwijkingen) Elizabeth Cunnane Philips. Zij behandelt vaak cliënten die – in de maanden voordat ze last kregen van breekbaar haar – een streng dieet zoals een juice cleanse of een detox hebben gedaan. Deze mensen verloren geen haar tijdens het dieet, maar merkten het haarverlies pas in de weken erna.

Haarverlies dat verbonden is aan een tekort van voedingsstoffen is vaak tijdelijk: er is geen blijvende schade aan de haarzakjes. Maak je haar weer sterk door veel eiwitrijk voedsel te eten, zoals vis, eieren, fruit en groenten. Ook is het belangrijk om goede vetten en genoeg vitamine A binnen te krijgen, die niet alleen gezond haar, maar óók voor een gezonde hoofdhuid zorgen.

JE HAAR TE WEINIG WASSEN

Je haar niet wassen vanwege haaruitval? Veel vrouwen denken dat ze haarverlies of veel losse haren hebben omdat ze hun haar te vaak wassen, maar dat blijkt mee te vallen. Je haar regelmatig (lees: om de dag) wassen is absoluut geen probleem volgens Philips. ‘As je last hebt van een ontsteking van je hoofdhuid – dus als deze jeukt, gevoelig is of je last hebt van roos – kan dit bijdragen aan haarverlies. Na intensieve beweging en/of als je gezweet hebt, moet je hoofdhuid echt gewassen worden. 

En moet je je haar dan wassen met een speciale haargroeishampoo of haaruitval shampoo (shampoo die de haargroei bevordert en haaruitval tegengaat?) Het antwoord is: nee, dat hoeft zeker niet! Wel kun je haarsupplementen de Gummy Bears van ROZE AVENUE gebruiken of kiezen voor een sulfaatvrije shampoo van KEVIN MURPHY.

TE VEEL STRAKKE KAPSELS

Ook één van de oorzaken van haarverlies: te strakke kapsels. Het staat je vast allemaal prachtig, maar heel lief voor je haar zijn deze strakke kapsels niet. ‘Als je te lang en te vaak strakke kapsels hebt, kunnen je haarzakjes beschadigd raken’, zegt Philips. ‘De gouden regel hierbij is: als het pijn doet, is je kapsel te strak’.

LANGDURIGE STRESS

We hebben het niet over een drukke week of een slechte dag, maar langdurige stress zoals een heftige break-up, een trauma of het verlies van een dierbare. Cortisol heeft een impact op haarverlies. En dat komt bijvoorbeeld ook doordat we niet de beste keuzes maken tijdens stressvolle periodes als het gaat om voedsel, waardoor we ook niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Niet gek dus om tijdelijk veel losse haren te verliezen als je stress ervaart.

HEFTIGE MENSTRUATIES

Ongesteldheid zelf veroorzaakt geen haarverlies, maar als je standaard heel veel bloed verliest, verlies je ook veel ijzer. En als het lichaam dat niet aanvult, kan het ijzertekort haarverlies tripleren, zo stelt ondermeer de Haarstichting. Wat te doen tegen haaruitval van dit type? Als je last hebt van hevige menstruaties is het dus belangrijk om genoeg ijzer binnen te krijgen via je voeding of supplementen.

TE VEEL (HETE) HAARTOOLS GEBRUIKEN

Ook één van de oorzaken van haarverlies bij vrouwen: hete haarloos. Zet de temperatuur iets lager. Als je je hand verbrandt als je de tang aanraakt, verbrandt je hoogstwaarschijnlijk ook je haar. Haar kan echt wel een stootje hebben, maar als jij het chronisch stylet met te hete tools, kan het voorgoed beschadigd raken.

CHEMISCHE BEHANDELINGEN

Behandelingen, zoals bleken en verven, zijn de meest voorkomende oorzaken van haarverlies. Zorg ervoor dat je ingrijpende haarveranderingen altijd door een ervaren haarstylist laat doen. En beperk chemische behandelingen tot een minimum. Liever een béétje uitgroei, dan veel haaruitval. Toch?

Onthoud wel: veel losse haren verliezen per dag is zoals hierboven genoemd heel normaal. Maak een afspraak bij de huisarts als je denkt meer haar te verliezen dan gewoonlijk.

Probeer de Gummy Bears van Roze Avenue als supplement om je haargroei/verlies te stimuleren!