De Biologie van Schoonheid

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je het ook voor anderen

Zo lang als we bestaan, zit in de menselijke natuur het verlangen opgesloten om aantrekkelijk te zijn. We steken veel tijd, geld en energie in het verbeteren van ons uiterlijk. Mensen voelen zich beter over zichzelf als ze denken dat ze aantrekkelijk zijn voor anderen. 

Het oordeel over aantrekkelijkheid heeft reële gevolgen, omdat het een uiting is van iemands gezondheid en fitheid. Dat is bedoeld om goede genen af te staan en succesvol kinderen groot te brengen. In de moderne wereld is fysieke aantrekkelijkheid geassocieerd met succes.

Component van aantrekkelijkheid
Jeugd is een belangrijke component van aantrekkelijkheid. Oudere gezichten worden beoordeeld als minder aantrekkelijk, minder sympathiek, minder onderscheidend en minder energiek. De schijn van veroudering na de bloei van het leven is een aanslag op het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. 

Mensen hebben manieren bedacht om anderen te misleiden door het gebruik van make-up en huidverjongende behandelingen. Door de haarkleur donkerder te maken en de huidskleur juist lichter worden deze tekenen van veroudering tegengegaan. 

Dat brengt belangrijke sociale voordelen met zich mee, aangezien het gebruik van make-up leidt tot een toename in de perceptie van sympathie, competentie en betrouwbaarheid, evenals dominantie en prestige. 

Misleiding door cosmetica heeft meetbare economische gevolgen. Mannelijke klanten van een Frans restaurant gaven vaker en grotere bedragen fooi aan serveersters die make-up droegen. 

Onzekerheid en laag gevoel van eigenwaarde Aangezien de wereld een competitieve plek is, kampen veel mensen met onzekerheid en een laag gevoel van eigenwaarde. Daardoor komen ze nog meer in de verleiding om hun uiterlijk te veranderen of te verbeteren. Influencers raken de gevoelige snaar, zelfvertrouwen lijkt te koop. 

Niets van dit alles is logisch, behalve in het licht van de neurowetenschappen van schoonheid. 

Gelukkig is er ontzettend veel veranderd door de jaren heen in het begrip ‘schoonheid’. Soms in het nadeel, maar gelukkig vaak in het voordeel. Mensen mogen eindelijk zijn wie ze zijn. Gendergelijkheid is de nieuwe norm, authenticiteit is geaccepteerd. Imperfectie mag er zijn. Voor mij staat schoonheid voor uitstra- ling en eigenwaarde, voor goed in je vel zitten en er verzorgd en vitaal uitzien. Je mag er zijn. 

Als je goed voor jezelf zorgt, kun je het ook voor anderen 

Door positieve aandacht aan jezelf te besteden geef je je zelfvertrouwen een boost. Kleine ‘schoonheidsfoutjes’ of imperfecties kunnen relatief eenvoudig worden verholpen. Veel oude technieken zijn populairder dan ooit. De holistische aanpak is hot, een mens is meer dan een huid. Schoonheid loopt naadloos over in gezondheid, met de huid als belangrijke spiegel van de binnenkant en het scherm tussen het innerlijk en de buitenwereld.