Krullen, hoe verzorg je ze?

Heb jij de ideale routine voor jouw krullen al gevonden? Een persoonlijke routine is de sleutel naar het omarmen van jouw natuurlijke krullen en het tonen van het natuurlijke haar waar je van houdt. Krullen zijn er in alle soorten en maten, van losse golven en veerkrachtige krullen tot prachtige pijpenkrullen. Welk krultype je ook hebt, in de basis vraagt krullend haar om iets meer aandacht en wij helpen je een handje op weg. 

Elasticiteit van het haar

De elasticiteit van het haar geeft informatie over de balans tussen moisture en proteïne die jouw haar nodig heeft. Dit kan je dan weer terug laten komen in de producten die je gebruikt. De elasticiteit van je haar bepaal je met behulp van de elasticiteits test. Deze test voer je uit door een nat haartje te nemen en deze, vanuit een uitgestrekte krul, uit te rekken. Je kijkt hier niet hoe een krul terugveert, maar naar de elasticiteit van het haar wanneer je hem langzaam kapot trekt. Belangrijk is dat je het haar niet uit je hoofd trekt maar knipt, anders krijg je een foutief resultaat.

Lage elasticiteit – te veel proteïne en te weinig moisture
Wanneer je de haar uit elkaar trekt, breekt het haartje gelijk en rekt niet tot amper mee. Andere eigenschappen kunnen zijn dat het haar snel afbreekt en/of droog en ruw aanvoelt. 

Wat moet je doen:

  • Voeg moisture toe aan je routine.
  • Vermijd proteïne (tijdelijk) of gebruik het minder.
  • Gebruik minimale proteïne wanneer je haar gekleurd en/of beschadigd is, dus bijvoorbeeld in je deep conditioner.

 

Normale elasticiteit – goede balans tussen proteïne en moisture
Het haartje rekt een stukje en veert weer terug naar zijn originele staat. Het breekt niet snel. Je doet het dus goed! 

Wat moet je doen:

  • Zorg dat je een goede balans houdt tussen producten met en zonder proteïne.

 

Hoge elasticiteit – te weinig proteïne en te veel moisture
Bij het uitrekken, blijft het haartje rekken en veert niet terug naar zijn originele staat. Je maakt de haar dus in feite langer en dunner. De rek lijkt uit het haartje te zijn verdwenen en breekt pas laat. Andere eigenschappen zijn dat je haar slap en futloos is en je ineens een losser krulpatroon hebt. 

Wat moet je doen:

  • Proteïne toevoegen aan je routine.

 

Porositeit van het haar

Haar bestaat uit haarschubben. Deze schubben zijn verantwoordelijk voor het laten passeren en behouden van vocht. Bij het beoordelen van de porositeit, kijk je op welke wijze vocht het haar intrekt en in welke mate vocht in het haar blijft. Hoe doe je dat? Door een test uit te voeren op schoon, productvrij haar! Je kunt dit testen door een paar losse, gewassen haren te pakken en deze in een glas water te leggen. Als je haar naar de bodem zakt, is het hoog poreus (het neemt snel water op en zinkt daardoor). Als je haar blijft drijven, is het laag poreus, en als je haar in het midden van het glas blijft hangen, is het normaal poreus. Maar wat zegt dat nou eigenlijk? De porositeit van je haar is erg belangrijk wil je de juiste producten voor jou haar kiezen. Als je haar een lage porositeit heeft, zal het moeilijk vocht opnemen. Bij een hoge porositeit neemt het haar makkelijk vocht tot zich. ‘Perfect!’ hoor ik je al denken, maar dat is helaas niet helemaal waar. Bij een hoge porositeit neemt het haar makkelijk vocht tot zich, maar heeft het haar moeite om het vocht vast te houden. Een normale porositeit bevat dus de juiste balans van het opnemen én vasthouden van vocht.

 

Tips voor lage porositeit

  • Gebruik warmte! Warmte zorgt ervoor dat de haarschubben open gaan staan, waardoor het meer vocht op kan nemen.
  • Breng een moisturizer aan op vochtig haar in plaats van drijfnat haar.
  • Gebruik lichte producten op waterbasis.

 

Tips voor hoge porositeit

  • Seal je haar! Sealen is het aanbrengen van een klein beetje olie (lichte olie zoals jojoba of argan olie) bovenop je moisturizer.
  • Föhn je haar niet of gebruik de koude stand.
  • Eindig je doucheritueel met koud water, om de haarschubben te sluiten.
  • Geef af en toe een proteïnebehandeling.
  • Gebruik een microvezel handdoek of een katoenen t-shirt om het haar droog te knijpen.

Nu je de elasticiteit en porositeit van je haar weet, kun je met de juiste producten beginnen aan je routine. Ieder haar is anders en een routine kan voor iedereen verschillend zijn. De enige oplossing: ga aan de slag en gaandeweg merk je vanzelf of een product of routine perfect is voor jouw haar.

Jonne, de enige echte krullenbol in ons team helpt jullie graag op weg helpen met de producten die zij gebruikt in haar routine.

En dan komen we uit bij de producten van We/Do. Een assortiment met recyclebare en vegan producten voor haar en huid, gecertificeerd door Vegan Society en Cruelty Free International. Elk product is in samenwerking met wetenschappers van professionele haarverzorging laboratoria ontworpen om professionele prestaties te leveren en een minimalistische aanpak, waarbij alleen datgene wordt behouden wat nodig is om de voordelen te leveren. Zonder sulfaten, zonder siliconen en zonder kunstmatige kleurstoffen.

De producten bestaan voor 86 tot 99,7% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong, zoals de op zeer ethische wijze gewonnen murumuru- en capuazuboter in onze dag- en nachtcrèmes. Al de ingrediënten krijgen de beste kans om hun heilzame werking te laten zien of het nu gaat om goudpersen of om natuurlijke oxidatie!

Hiernaast volgen wat producten van We/Do waarmee de krullen echt verwend worden.